Ne gurajte konflikte pod tepih

tepih

Ako gurnete konflikt pod tepih (tapet), ne znači da će konflikt nestati. Iako smo toga svjesni, to uporno nastavljamo raditi. Pokušavamo sakriti konflikt tako da ga ne moramo pogledati u oči i suočiti se s njim. I pored toga, taj konflikt nam i dalje privlači pažnju i povećava našu frustraciju.

Budite strpljivi i pročitajte ovu priču. Možda vam pomogne suočiti se s vašim konfliktima koje ste sakrili pod tapet.

“Jednom davno, poznati trgovac tepisima vidio je da njegov najljepši tepih ima neobičnu izbočinu u sredini. Vodeći računa o vrijednosti tepiha, on je pažljivo pokušao prvo prstima ruke, a potom i nježnim dodirom noge, izravnati je . Uspio  je u tome.

No, izbočina se ubrzo pojavila na drugom mjestu na tepihu.

Trgovac tepisima stao je cijelom težinom svoga tijela na tu izbočinu i skočio na nju.  Još jednom je izbočina nestala za trenutak. Međutim, ubrzo se opet pojavila na drugom mjestu.

Trgovac tepisima je pokušavao ponovno i ponovno izravnati izbočinu skačući po njoj. Ona bi samo na kratko nestala i uvijek bi se ponovno pojavljivala na drugom novom mjestu. Naravno, trgovac je izgubio strpljenje i sasvim je zaboravio brinuti se o tome da ne ošteti predivni tepih. Stalnim i sve snažnijim skakanjem po njemu, uskoro ga je poprilično oštetio.  

Konačno, kako mu nikako nije uspijevalo poravnati izbočinu na tepihu, trgovac je odlučio podignuti njegov rub i zaviriti ispod njega. Imao je što vidjeti. Zmija ljutica isklizila je brzo van uz vidljivo olakšanje što je napokon slobodna.”

Ozbiljan konflikt ne nestaje sam od sebe, a još i manje kada ga pokušamo sakriti pod tepih praveći se da ga nema. Konflikt u tom slučaju samo privremeno nestaje iz našeg vida. Međutim, i dalje je itekako prisutan. Vreba, “koprca” se i stalno privlači našu pažnju, dok mi pokušavamo činiti druge stvari, baš poput zmije u ovoj priči, a koja priča je preuzeta  i prilagođena od autora Petera Sengea.

Guranje važnih stvari (konflikata, problema) pod tepih pruža nam samo privremeno olakšanje. To činimo u pravilu zbog straha ili boli od suočavanja s konfliktom. Suočavanje s ozbiljnim konfliktom je bolno i nitko ne želi da ga boli. Skrivanjem ili izbjegavanjem našeg konflikta, on zapravo postaje samo veći i trajno izjeda naš život sve dok se ne suočimo s njim i odlučimo riješiti ga. Kada to čvrsto odlučimo, najčešće ga i riješimo i tada se u pravilu pitamo zašto nam je toliko dugo trebalo za njegovo rješenje. To rješenje se jako često pokaže mnogo lakšim nego što smo očekivali.

Gurate li i Vi svoje konflikte pod tepihe? Ili?

 

Prilagođeni prijevod i u svrhu boljeg razumijevanja dopunjeni tekst autorice Tammy Lenski objavljen pod nazivom Sweeping conflict under the rug, na linku OVDJE.

Pripremila: Suzana Fugaj


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s