Gradimo mostove među ljudima!

slikica -most.jpg

Zašto mirenje uspoređuju s arhitekturom, a suđenje s arheologijom?

 

Sukobi su sastavni dio života. Sloboda izbora što ćemo učiniti nakon nastalih nesuglasica je samo na nama. Ako ne uspijemo upravljati konfliktima, oni će upravljati nama. Uzrok nastanka neuroza prema Freudovom mišljenju upravo su konflikti.

Umjesto da podižemo zidove oko sebe u konfliktima, možemo dopustiti trećoj nepristranoj osobi (izmiritelju) da nam pomogne. Izmiritelji se uspoređuju s arhitektima, jer su usmjereni na sadašnjost (i posredno na budućnost) i grade mostove među ljudima ne bi li poboljšali njihove samo privremeno pogoršane odnose. Parnica i suđenje usmjereni su isključivo na prošlost koju je nemoguće izmijeniti (zato ih uspoređuju s arheologijom) te na suprotstavljanje i posljedično, na trajno uništenje tog odnosa.

Velike svađe i sukobi najčešće nastaju od početno malih nesporazuma. Izmiritelj u naizgled nepopravljivoj konfliktnoj situaciji svojim „ljudskim građevinskim“ vještinama u svakom sukobu traži i gradi kreativnu priliku za njegovim rješenjem.

Ako se pitate kako je to moguće, jedan od mogućih odgovora možete pronaći u kratkoj priči u nastavku.

Bila jednom dva brata koja su živjela na susjednim farmama i koja su se posvađala. Bila je to prva ozbiljna svađa tijekom četrdeset godina, koliko su živjeli jedan pored drugog, dijeleći alat, pomažući se i dajući jedan drugom.

A onda je taj sklad narušen. Sve je počelo od malog nesporazuma koji je vodio do velike svađe i grubih riječi, nakon kojih su uslijedile sedmice provedene u tišini.

Jednog jutra, netko je pokucao na Johnova vrata. Otvorio ih je i vidio je čovjeka sa stolarskim alatom. „Tražim posao,” rekao je. „Možda bi se ovdje na tvojoj farmi mogao naći neki poslić za mene?”

„Da,” reče stariji brat. „Znam što bi mogao učiniti za mene. Vidiš onu kuću s druge strane potoka? Tu živi moj susjed, zapravo, mlađi brat. Prošle nedjelje je između nas bila livada, ali je on nešto kopao od rijeke do ovdje i sad je između nas potok. To je učinio da bi mi napakostio, ali vratit ću mu ja… Vidiš ona debla pored štale? Hoću da mi od njih napraviš ogradu od dva metra da više ne vidim ni njega ni njegovu kuću.”

Stolar reče: „Sve mi je jasno. Daj mi čavle i bušilicu i vidjet ćeš kako ću to sjajno učiniti.”

Stariji brat je morao otići do grada, tako da je stolaru dao potrebni alat i materijal i otišao. Stolar je cijelog dana vrijedno radio, mjerio, pilio…

Kada se u sumrak dana stariji brat vratio, stolar je završio posao. Bio je zaprepašten!

Uopće nije bilo ograde. Stolar je napravio most koji je spajao dvije obale potoka. Bio je to prelijep most, a s njegove druge strane starijem bratu se približavao njegov mlađi brat širom raširenih ruku.

„Stvarno si sjajan čovjek kada si napravio most poslije svega što sam ti rekao i učinio.” – reče mlađi brat.

Braća su stajala svaki na svojoj strani mosta, pa su polako krenuli jedan drugom u susret, susrevši se na sredini. Vidjeli su da stolar podiže svoju kutiju s alatom i kreće. „Hej, sačekaj! Ostani par dana kod nas, ima još puno stvari koje bi mogao napraviti.”, reče stariji brat.

„Vrlo rado,” reče, „ali moram napraviti još puno mostova.”

 

Priča preuzeta s linka OVDJE.


2 misli o “Gradimo mostove među ljudima!

  1. Dragi Marko, zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Iznimno nam je drago što Vam se priča svidjela. Hvala što nas pratite! Nove objave slijede srijedom ujutro pa nas čitajte i dalje kako biste imali priliku za čitanjem i drugih sličnih pričica. Svako dobro i srdačan pozdrav od ekipe HUM-a! 😉

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s